7 éves utánkövetés melanomában

"A fermentált búzacsíra-kivonat – vagyis az Avemar – melanomában igen hatékonyan segíti a betegség legyőzését, a klasszikus, hagyományosan alkalmazott kemoterápiás kezeléssel kombinálva" – mondta a Daganatok.hu kérdésére prof. dr. Hidvégi Máté, a speciális tápszer feltalálója.

A daganatok.hu portálon megjelent cikkben egy olyan klinikai vizsgálat eredményeit ismertetik, amely kézzelfogható bizonyítékot szolgáltat azzal kapcsolatban, hogy az Avemarral végzett kiegészítő kezelés a rosszindulatú, előrehaladott melanomában szenvedő betegek esetében is komoly előnyökkel járhat.

A teljes cikk itt olvasható el a Daganatok.hu oldalán »

Jelentősen hosszabb túlélési eredmények az Avemart is kapó csoportban

A vizsgálatba kizárólag olyan betegeket vontak be, akik korábban műtéten estek át. A résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport az adjuváns kezelésként ilyenkor hagyományosan alkalmazott dacarbazine (DTIC) kemoterápiát, a másik csoport pedig emellé még Avemart is kapott, naponta egyszer, 12 hónapon át folyamatosan.

A betegek mindegyike a melanoma III-as stádiumában volt, ami azt jelentette, hogy a nyirokcsomóba adott áttétek szövettanilag már mindenkinél igazoltan jelen voltak. A vizsgálat kezdete előtt elvégzett műtét egyaránt magában foglalta az elsődleges tumor és az áttétek által érintett nyirokcsomók teljes eltávolítását, amivel a betegek makroszkopikusan betegségmentes állapotba kerültek.

A hosszú, 7 éves utánkövetéssel rendelkező vizsgálat eredményei igen pozitívnak bizonyultak. A progressziómentes túlélés tekintetében – ami azt jelenti, hogy mennyi idő telik el a kezelést követően úgy, hogy nem jelentkezik tumorkiújulás – nagyon jól értékelhető különbség mutatkozott a két csoport között. A kemoterápia mellett Avemart is kapó betegcsoportnál ez az érték 55,8 hónap, a csak kemoterápiában részesülő betegcsoportban viszont mindössze 29,9 hónap volt. A progressziómentes túlélés tehát csaknem a duplájára nőtt.

A teljes túlélés tekintetében – ami azt mutatja meg, hogy átlagosan mennyivel nő a betegek túlélése az újonnan alkalmazott kezelés hatására – szintén igen jónak mondható eredmények születtek. A kemoterápia mellett Avemart is kapó betegcsoportnál ez az érték 66,2 hónap, a csak kemoterápiában részesülő betegcsoportban viszont mindössze 44,7 hónap volt. A teljes túlélés tehát – néhány hónap híján – csaknem a másfélszeresére nőtt.

A betegség előrehaladásának arányai a következő módon alakultak: az Avemart is kapó csoportban csak a betegek körülbelül felének (42,3%) rosszabbodott a betegsége, míg a kontrollcsoportban ez az arány sokkal magasabb, 73,1%-os volt. A halálozások aránya ugyancsak jelentős különbséget mutatott: az Avemar csoportban 34,6%-os, a kontrollcsoportban viszont majdnem a duplája, 61,5%-os volt a halálozási arány – olvasható a cikkben.

A tanulmány szerzői ezen eredmények alapján erősen ajánlják az Avemar beemelését a magas kockázatú melanomás betegek kezelési protokolljába. Emellett arra biztatták a kollégákat, hogy melanomában vagy más daganatokban tovább vizsgálják a készítmény hatékonyságát.