A sajtóban megjelentek pontosítása

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) sajtóközleménye alapján megjelent hatásvadász cikkek kapcsán a Biropharma Kft. az alábbi pontosítást teszi.
A Gazdasági Versenyhivatal nem az Avemar terméket vizsgálta: nem vizsgálta az Avemar termék tudományos hátterét, az elmúlt 16 évben megjelent hazai és nemzetközi publikációkat és az Avemarral végzett klinikai vizsgálatok eredményeit sem.
A Gazdasági Versenyhivatal az érintett cégek Avemar termékkel kapcsolatos kommunikációját vizsgálta és határozatát ez alapján hozta: "a GVH ugyanis nem azt vizsgálja a jelen esetben, hogy az egyes állítások valósak-e önmagukban".

Valójában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának tárgya nem az Avemar gyógyhatásának vizsgálata volt, hanem a kereskedelmi kommunikáció jogszerűségének vizsgálata. A GVH valójában azt vizsgálta, hogy az OÉTI által „AVEMAR  speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer daganatos betegek részére” néven engedélyezett termék hirdetése a hatályos jogszabályoknak megfelel-e, és nem értékelte – nem is értékelhette -  érdemben a termékkel kapcsolatos kutatási eredményeket.

A határozat tehát nem az AVEMAR tényleges gyógyhatásáról foglal állást, hanem arról, hogy a kérdéses termékkategóriában mindenfajta gyógyhatás-állítás tilos, vagyis amennyiben a kutatások szerint a termék rendelkezik az egészségre gyakorolt kedvező hatással, azt is kötelező a fogyasztói kommunikációban elhallgatni. 

Helyreigazítás a ma.hu portálon >>

Riport a TV2 Tények 2014.07.04-i adásában >>

A hatályos jogszabályok szerint a speciális - gyógyászati célra szánt - tápszereknek a kereskedelmi kommunikációban semmilyen gyógyhatást, illetve egészségre vonatkozó hatást nem lehet tulajdonítani, ilyen hatásra nem lehet utalni.